Wigilia, a celiakia. Co mogą jeść osoby chorujące na celiakię?

Potrawy wigilijne przygotowuje się zazwyczaj na bazie mąki pszennej, której nie mogą spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Dlatego też powinniśmy zmodyfikować przepisy tak, by potrawy wigilijne mogły spożywać osoby chorujące na celiakię. Wobec tego, należy zamienić tradycyjną mąkę pszenną wykorzystywaną do przygotowywania pierogów czy świątecznych ciast, mąką bezglutenową.
Jeżeli w twojej rodzinie są osoby chorujące na celiakię, czyli chorobę trzewną, ale także na alergię bądź nietolerancję glutenu powinieneś pomyśleć o przygotowaniu bezglutenowej Wigilii. Takie osoby nie mogą spożywać produktów, w których znajduje się pszenica, jęczmień, żyto oraz owies. Jak wiadomo, w wielu potrawach wigilijnych, takich jak czerwony barszcz, uszka do barszczu, pierogi z kapustą i grzybami, łazanki, kutia, świąteczne ciasta zawierają mąkę pszenną czy żytnią oraz pszenicę, czyli produkty, które są zabronione na diecie bezglutenowej. Jednak potrawy wigilijne możemy zmodyfikować w taki sposób, by mogły je jeść osoby chorujące na celiakię. Należy zastąpić zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową, którą otrzymamy w każdym hipermarkecie. Możemy również zakupić mąkę owsianą, kukurydzianą, migdałową czy ryżową. Na bazie tych mąk również przygotujemy pyszne dania wigilijne.